čtvrtek 12. dubna 2012

Právo na paliativní péči

Příští rok na konci května se bude v Praze konat kongres Evropské asociace paliativní péče. Je to pro ČR velká čest a příležitost, jak přitáhnout k paliativní péči pozornost veřejnosti i politiků. Jedno z témat, které se možná dostane ke slovu bude i „paliativní péče jako jedno ze základních lidských práv“. Přes možná trochu pompézní nádech má tato iniciativa už pár let trvající historii, přibývající stoupence a v podstatě poměrně solidní argumentaci. Původní deklarace, volající po uznání paliativní péče a léčby bolesti jako základních lidských práv, byla přijata na konferenci o AIDS v Mexiku v srpnu 2008. Signatáři upozorňují na fakt, že 80% světové populace, žijící v rozvojových zemích, využívá pouze 6% celkově spotřebovaného morfinu bez možností jiné léčby bolesti nebo paliativní péče (Breitbart, 2008). Ostatně o neutěšenosti této situace jsem psal nedávno. Paliativní přístup přitom zlepšuje kvalitu života pacientů a ještě šetří celkové náklady na péči. Otázkou uznání se již zabývaly Spojené národy, a pokud bude iniciativa pokračovat v dobře rozběhnuté kampani, dokáži si představit, že se paliativní péče opravdu začlení do lidskoprávní legislativy. Otázkou pak bude, jak se bude dařit tuto nadnárodní úmluvu přenášet do lokálních podmínek v jednotlivých zemích. Například v New Yorku platí od loňského roku tzv. Palliative Care Information Act, který přikazuje lékařům, aby s pacienty s terminální diagnózou diskutovali paliativní péči a jejich právo na nekurativní tišení symptomů. Zkušenosti z praxe (Astrow, Popp, 2011) však ukazují, že legislativní nařízení nemusí vždy přinést kýžené ovoce. Kromě vágního označení cílové skupiny se snadno může stát, že „legislativní řešení podnítí pouze legislativní odezvu“ (s.1886), jako třeba jen další formulář pro pacienta k podpisu. Je nezbytně nutné podporovat vzdělání odborné i laické veřejnosti a bořit mýty na obou frontách. Potom by zřejmě nebylo speciálních zákonů potřeba.

Zdroje:
Breitbart, W. (2008). Palliative care as a human right. Palliative and Supportive Care, Vol.6, No.4, p.323-325.
Astrow, A. B. and B. Popp (2011). The Palliative Care Information Act in Real Life. The New England Journal of Medicine, Vol.364, No.20, p.1885-1887.

1 komentář:

  1. Dobrý den,

    psala jsem Vám email, ale nevím zda je adresa loucka@mail.muni.cz ještě aktuální.Jsem studentka čtvrtého ročníku oboru psychologie na Univezitě Palackého v Olomouci. Ráda bych se ve své diplomové práci zabívala tématem koncepce smrti u dětí ( přesný název ještě není vytvořen). Četla jsem Váš článek o koncepci smrti u dětí v Československé psychologii a moc mě zaujal. Proto se na Vás obracím s prosbou možnosti spolupráce. Chtěla jsem Vás poprosim, zdali bych mohla ve své diplomové práci použít Váš koncept zkoumané testové metody, který jste použil ve svém výzkumu v práci Koncepce smrti u dětí: komponenty a determinanty. Rozšířila bych tak zkoumanou problematiku o další výkumný vzorek dětí na základních školách. Moji práci povede pan Mgr.Jan Kupka,PhD. Předem děkuji za odpověď.

    S pozdravem a přáním hezkého dne

    Žaneta Říhová

    ZanetaRihova@seznam.cz

    OdpovědětVymazat