středa 9. května 2012

Začít včas

Před časem jsem krátce psal o jedné z nejvýznamnějších publikací s paliativní tématikou. Článek doktorky Temel a jejích kolegů, který zdůrazňuje výhody včasné integrace paliativní medicíny do léčebného procesu, byl za necelé dva roky od vydání citován 457x (Google Scholar) a je používán jako ukázkový důkaz přínosnosti paliativního přístupu. Doporučení zahajovat paliativní léčbu souběžně s kurativními postupy se od té doby stalo součástí řady dokumentů, například oficiálního stanoviska Americké společnosti klinické onkologie. Tým německých autorů z Centra pro integrovanou onkologii (Gaertner et al., 2012) publikoval zajímavý článek o jejich zkušenostech s uplatňováním této metodiky v praxi. Jejich lékaři a lékařky během dvou let cíleně spolupracovali s multidisciplinárním paliativním týmem a hodnotili, jaký vliv to mělo na zdravotní stav pacienta. Výsledky opět potvrzují správnost takového postupu, integrovaná paliativní péče vedla k signifikantnímu snížení symptomatologie (slabosti, únavy, ztráty chuti k jídlu, úzkosti, deprese a zácpy), ačkoli autoři upozorňují na nutnost specifických opatření v léčbě jednotlivých diagnóz.

Co mne ale zaujalo nejvíc, byly údaje o modifikaci medikace, ke které docházelo po zapojení paliativního týmu. Využití opiátů se zvýšilo o 34% v případě pohotovostní „rescue medication for pain” a o 18% vzrostla i spotřeba silných opiátů. Autoři bohužel nenabízí údaje o míře bolesti, kterou pacienti zažívali před první paliativní konzultací, rád bych věděl, zda tam došlo k redukci bolesti a nebo pouze ke změně medikace. Dalším významným momentem pro mne bylo diagnostikování dušnosti. Před intervencí paliativního týmu nebyl tento symptom rozpoznán u 73% pacientů, což je neuvěřitelně vysoké číslo. Poslední, tentokrát pozitivní, informace je fakt, že s postupem času se paliativní konzultace vyžadovaly více v kontextu psychosociálních potřeb pacientů a jejich rodin. Tuto skutečnost autoři přičítají schopnosti ostatních kliniků naučit se zásady paliativní léčby a udržovat ji i bez nutnosti neustálého "dohledu" paliativního týmu. Ve většině případů se nemusí jednat o nějaké absolutně revoluční změny, aspoň tedy v Německu, kde je (předpokládám) i standardní péče na dobré úrovni. Nutnou podmínkou je však otevřenost zdravotníků k tomuto typu léčby, odvaha připustit si reálnou situaci pacienta a schopnost pracovat v kontextu nevyléčitelné nemoci bez ztráty vědomí, že je zde stále co nabídnout.

Zdroje:
Gaertner, J., J. Wolf, et al. (2012). Recommending early integration of palliative care - does it work? Supportive Care in Cancer 20(3): 507-513.

Žádné komentáře:

Okomentovat